Kirjoittaja
|
Erikoiset lihat syötäväksi
|
Haava
Jumalan nyrkki 43152 viestiä Ylläpitäjä
|
#1 kirjoitettu
22.04.2009 13:04
Sunt1o kirjoitti:
Puhutaampa vähän erikoisista lihoista joita olette syöneet. Siis eläimiä mitä ei ihan joka päivä syödä (= muut kuin sika, nauta, possu, lammas, kana ja yleisimmät kalat). Suositteluja ja varoituksia, kiitos.
Sellainen suositus ja varoitus kaikesta muusta kuin possusta, kanasta ja naudasta kannattaa pitää mielessä, että ihan kuin noissakin niin lihan laatu ja eritoten valmistuksen laatu vaihtelevat huomattavasti. Yhden kokemuksen jälkeen on vain värin sanoa, että ei pidä vaikkapa lampaasta, koska se vain on pahinta paskaa mitä on huonosti valmistettuna. Sama pätee muihinkin "erikoislihoihin". Ongelma niissä on, että kun ne ovat niin erikoisia, niin monesti nitä ei osata valmistaa.
JÄNIS: En pidä mainiona, mutta moni pitää. Usein melko kallista. Ei kauhea harvinaisuus.
Elämäni parhaan liha-aterian olen syönyt riistajäniksestä. Toisaalta olen myös syönyt varsin perus tylsää jänistä.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
JM
18460 viestiä
|
#2 kirjoitettu
22.04.2009 13:30
Haava kirjoitti:
Elämäni parhaan liha-aterian olen syönyt riistajäniksestä. Toisaalta olen myös syönyt varsin perus tylsää jänistä.
Jänis, niin hyvin valmistettuna ja tuoreena kuin sitä voi saada, olen minäkin sitä popsinut, mtuta johtuneeko kyllästymisestä (penskanahan inhosin lohta siitä syystä) se on minusta ihan tolkuttoman paskan makuinen elävä.
Hirvenliha on kyllä hyvää käyttölihaa vähän kaikkeen, nytkin on pakkasesta sulamassa palanen paistia huomisen evääksi. Kuivalihana myös hyvä. Muttei missään mielessä erikoinen, olen syönyt sitä kilomääriltään varmaan yhtä paljon kuin sika-nautaa, koska kotona ei kuitenkaan juuri muuta lihaa käytetä kuin hirveä plus riistalintuja ja jäniksiä, sika-nautaa on tullut syötyä tietty nyt viime vuosina enemmän kun asun itsekseni eikä hirveä aina pakkasesta löydy.
Etelä-Afrikassa olen syönyt sellaisessa outoihin lihoihin erikosituneessa ravintolassa, jossa nimenomaan tuotiin pöytään mitä omituisempaa sapuskaa, kaikkea en edes muista, mutta eiköhän nuo perus antiloopit (ainakin gnun ja clipfingerin muistan) ja sitten jotain krokotiilia (paskaa), sun muita savannin eläjiä.
Ja tietty Suomen luonnosta pitäis lakaa listaamaan mitä ei ole tullut maisteltua. Ilveksiä, susia, kettuja ja pikkujyrsijöitä ei jsotain syystä ole pannuun päätynyt. Syön toki heti jos näen.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Jules Varjola
2537 viestiä
|
#3 kirjoitettu
22.04.2009 15:13
Vähän huonosti on tullut maisteltua. Perus riistat ny tietty, jänis, hirvi, metsäkanalinnut ja sorsat melko hyvin kaikki. Lisäksi kaveri oli tehnyt peuramakkaraa, mikä oli melko hyvää. Kaikki riistalinnut ovat maukkaita, samoin hirvi. Jäniksestä on vähän ristiriitaisia kokemuksia. Syötävää silti, vaikkei ihan hirven kanssa kisaakkaan.
Ja tietty sitten ne perus kalat, hauki, ahven, särki ja lahna jotka useimmiten päätyvät pannulle. Hauki, ahven ja lahna ovat aika herkullisia, mutta särki on vähän puiseva syödä. Mutta sen määrä yleensä onkireissun jälkeen kompensoi mukavasti.
Ai niin, huomioitavan arvoinen asia särkikaloja valmistettaessa on riittävä kypsennys. Pohjasyöpöissä on aika usein matoja, joiden munat on hyvä paistaa hengiltä ennen syömistä. Jos ei halua laihdutuskuurille siis.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Salminen
I'm back! 2533 viestiä Ylläpitäjä
|
#4 kirjoitettu
22.04.2009 15:42
Koska poroa ei jostain syystä ole vielä mainittu, totean että se on tosi hyvää. Ainakin käristysmuodossa puolukkahillon ja perunamuussin kera.
Offtopic-jatkovinkkinä Felixin jauhemuussi on erittäin hyvä korvike oikeasta perunasta tehdylle, jos jostain syystä ei ole aikaa, halua tai mahdollisuutta kuoria ja muussata itse. Kelpaa jopa tällaiselle muussipuritaanille kuin minä.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Haava
Jumalan nyrkki 43152 viestiä Ylläpitäjä
|
#5 kirjoitettu
22.04.2009 16:03
Salminen kirjoitti:
Koska poroa ei jostain syystä ole vielä mainittu, totean että se on tosi hyvää. Ainakin käristysmuodossa puolukkahillon ja perunamuussin kera.
Yksi mitä pitää porin kanssa mainita, niin siitä ei tarvitse tehdä käristystä. Vallan hyvää lihaa muutenkin.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Haava
Jumalan nyrkki 43152 viestiä Ylläpitäjä
|
#6 kirjoitettu
22.04.2009 16:09
quafka kirjoitti:
Kyyhkynen. Ei siis mikään kaupunkipulu, vaan metsässä elelevä ja viljavainioiden kauralla herkutellut lihamöykky.
Oikeastaan kaikki luonnossa eläneet linnut ovat todella makoisia mitä ikinä olen maistanut.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Coivisto
8780 viestiä
|
#7 kirjoitettu
22.04.2009 16:34
Strutsi käristyksenä maistuu aika paljon samalta kuin poronkäristys.
Sanoisin vaan että strutsi maistuu jopa paremmalta. Elikkä helvetin hyvää.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Raep-FIN
1692 viestiä
|
#8 kirjoitettu
22.04.2009 20:19
BVR kirjoitti:
Väliliha!
HAHAHAHHAHAHAHAHHA!
::::::::.........DDDDDDDDDDDDD
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Goatsemencommando
18200 viestiä
|
#9 kirjoitettu
22.04.2009 21:12
Haava kirjoitti:
Yksi mitä pitää porin kanssa mainita, niin siitä ei tarvitse tehdä käristystä. Vallan hyvää lihaa muutenkin.
Porissa oli kyl ihan kivat lihat liikkeellä kun kävin pari vuotta sitten siellä vähän laulamassa karaokea (Janne Hurme - Kirje). Itse en päässyt maistamaan mutta kaksikin kaveria muistaakseni pääsi ja kehuivat kovasti.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Maaku
715 viestiä
|
#10 kirjoitettu
22.04.2009 21:22
STRUTSI: on tosi hyvvää.
HEPPA: Hevospihvi oli kyllä maukasta. Tosi mureaa, ehkä jopa parempaa kuin nauta.
HIRVI: Ihan jees, ei kyllä maistu mitenkään erikoiselta.
TEERI: Ihan okei, maistui selvästi erilaiselle kuin joku broileri, eli aika vahva riistan maku.
FASAANI: Oli muistaakseni tosi hyvää.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
accent
10939 viestiä
|
#11 kirjoitettu
23.04.2009 03:30
Maaku kirjoitti:
HIRVI: Ihan jees, ei kyllä maistu mitenkään erikoiselta.
Missä päin maailmaa hirven liha on jotenkin erikoista lihaa?
Poroakin sai penskana kouluruokalassa kohtalaisen usein eli sekään ei minusta tunnu mitenkään erikoiselta.
Oikeastaan ainut erikoiseksi luokittelemani liha mitä olen maistanut on ollut mustekala. Ihan hyvää se oli, valmistettu sellaiseksi hiukan kalapuikkoa muistuttavaksi eli paistettu jossain jauhoissa pyöritellen. Maku muistutti kanan ja kalan sekoitusta.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Haava
Jumalan nyrkki 43152 viestiä Ylläpitäjä
|
#12 kirjoitettu
23.04.2009 07:17
accent kirjoitti:
Oikeastaan ainut erikoiseksi luokittelemani liha mitä olen maistanut on ollut mustekala. [...] Maku muistutti kanan ja kalan sekoitusta.
Mustekalan "liha" on kyllä aika jännä. Selkeä "merenelävienmaku", mutta aivan erilainen rakenne kuin missään kaloissa.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
hapou
21350 viestiä
|
#13 kirjoitettu
23.04.2009 14:07
Dexma kirjoitti:
Myös villisika on jotain mikä tulee mieleen erittäin ihanan makuista, todella hyvää voittaa peruspossua ja kevyesti.
tätä syön joskus. Naapurilta saadaan aina jouluksi purkillinen tai pari.
iha tavalliselta possulta se maistuu. Muuten ei tule mieleen mitä erikoista lihaa olen syönyt. Peuran kyljyksiä tulee aina kesäisin syötyä paljolti. Ne on herkkua ja mahtavaa kamaa. En tiedä olenko koskaan syönyt niin hyvää lihaa ku peura grillattuna.
hapou muokkasi viestiä 14:08 23.04.2009
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Maaku
715 viestiä
|
#14 kirjoitettu
23.04.2009 14:18
accent kirjoitti:
Missä päin maailmaa hirven liha on jotenkin erikoista lihaa?
No ei se kyllä täälläkään mitenkään erikoista lihaa ole, mutta ajattelin että ehkä sitä ei jossain muualla päin (kaupunkialueilla?) niin paljon syödä.
Olenpa muuten minäkin syönyt mustekalaa, sellaisen pienen mustekalan. Se maistui aika jännältä, vähän suolaiselta sisäpuolelta.
Maaku muokkasi viestiä 14:18 23.04.2009
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
har
7706 viestiä
|
#15 kirjoitettu
23.04.2009 21:45
Naudan kieli on loistava leivänpäällinen.
En muista miten sitä valmistettiin, varmaan keitettynä suolavedessä. Sitä oli aina juhlapöydässä kun olin pieni. Suolaista ja tiukkaa lihaa.
Etananliha on muuten parempaa kuin simpukan. Jotenkin maanläheisempää ja maukkaampaa.
Hirveintä mitä olen syönyt oli färsaarelainen perinnelammas: kuusi kuukautta noin plus viidessä asteessa mäellä roikkunut koipi. Maistui mädältä lihalta ja oli sitä.
Hevosen sisäfilepihvi on ollut viimeaikojen iloisin yllätys.
Paras kala ikinä on ollut itsepyydetyt harjukset Pohjois-Norjalaisesta purosta. Paistoin nuotiolla tikussa.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Krista
4618 viestiä
|
#16 kirjoitettu
23.04.2009 22:13
Melkein söin antilooppia, mut en sit syöny. Jäi vähä harmittaa..
Oon syöny joskus karhua ainaki, se maistu muistaakseni ihan joltain savukalalta, oli hyvää.
Muuta mä en sit oo vissiin syöny.. Ei vaan oo tullu silleen vastaan..
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
JM
18460 viestiä
|
#17 kirjoitettu
23.04.2009 23:34
Noita naudan sisäelimiä muuten saa aika halvalla joskus ku törmää tarjoukseen, yleensä kyllä pitää ostaa iaka paljon. Mutta vinkkinä vähän kaikille, halpaa ja hyvää kuivalihaa saa naudan sydämestä. Tosiaan, ainahan niitä ei näy, mutta kun näkyy, niin jos pakkasen omaa, niin kyllä ne eri sisäelimet ovat oikein hyvää evästä.
itse en kyllä niitä laske "erikoisiksi".
Aikoinaan kun muutin omilleni luulin kerran lihaa pilaantuneeksi kun paistoin nauta-sikaa ekaa kertaa kämpilläni, kun siinä on niin outo (ja aika paha) haju kun on ikänsä syönyt vain hirveä, poroa ja riistaa kotona.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
JM
18460 viestiä
|
#18 kirjoitettu
23.04.2009 23:34
Noita naudan sisäelimiä muuten saa aika halvalla joskus ku törmää tarjoukseen, yleensä kyllä pitää ostaa iaka paljon. Mutta vinkkinä vähän kaikille, halpaa ja hyvää kuivalihaa saa naudan sydämestä. Tosiaan, ainahan niitä ei näy, mutta kun näkyy, niin jos pakkasen omaa, niin kyllä ne eri sisäelimet ovat oikein hyvää evästä.
itse en kyllä niitä laske "erikoisiksi".
Aikoinaan kun muutin omilleni luulin kerran lihaa pilaantuneeksi kun paistoin nauta-sikaa ekaa kertaa kämpilläni, kun siinä on niin outo (ja aika paha) haju kun on ikänsä syönyt vain hirveä, poroa ja riistaa kotona.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
MKDELTA
11907 viestiä
|
#19 kirjoitettu
24.04.2009 00:14
En tiedä onko villisika kovin erikoista mutta hyvää se o.
Ulkomailla pieniä aikoja ollessa olen ehkä nauttinut hieman epätavanomaisia lihoja mutta varma en ole. Kreikan kalat oli nyt hyviä ja mulla ei ole mitään käsitystä mitä ne oli.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Tusina Immonen
10508 viestiä
|
#20 kirjoitettu
24.04.2009 04:52
Mustekalan lihaa olen syönyt joo. Ei se nykyään niin erikoista oo ku sitä tuppaa saamaan joka nurkan kiinasössömestoista jossain muodossa.
Kokonaista en ole syönyt saati luonnossa nähnyt, mutta ois se varmaan kokeilemisen arvosta semmonenki. Ehkä elävänä.. mm...
Kuitenkin siis, moni varmasti sanoo että se on mautonta ja tylsää lihaa, mutta itse kyllä tykkään. Aika mautontahan se kyllä on juu välillä, mutta hyvin maustettuna se on oikein makoisaa ja se Haavankin mainitsema rakenne on aivan mainio. Tykkään.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
har
7706 viestiä
|
#21 kirjoitettu
24.04.2009 11:00
Onko täällä jo kehuttu poron kuivalihaa?
Se on aika tiukkaa evästä. Ja vaikka valmistustapa on hiukan sama kuin tuossa färsaarelaisessa perinnelampaassa, ei siihen Lapin pakkasissa liiaksi useinkaan iske tämä eltaantuneen lihan ja rasvan löyhkä.
Niin ja poron ydinluut! Oletteko maistelleet? Lyödään keitettyä luuta painavalla leukulla halki ja syödään harmaa möhnä luunsisältä pikkulusikan ohuemmalla päällä!
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Pohjois-Korea
10911 viestiä
|
#22 kirjoitettu
03.05.2009 20:05
Peura on ihan jumalattoman hyvää, vaikkei millään tavalla erikoista ole. Parhaimmillaan niin, että pistää potut, porkkanat, sipulit ja peuran lihan muhimaan kattilaan kunnolla maustettuna. Menee aika kauan, mutta helvetin hyvveetä.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Myotess
5276 viestiä
|
#23 kirjoitettu
08.05.2009 23:17
viidakkoveitsi kirjoitti:
En mä ole syönyt erikoislihoista kuin hirveä, ja se on kyllä varsinkin paistina aivan käsittämättömän hyvää.
Lihapullina kans Ja lihasnesteenä, tietää GxBx. Eiku.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|