Kirjoittaja
|
Ruoka: mielikuva VS maku
|
Stocco
13143 viestiä
|
#1 kirjoitettu
04.02.2005 18:39
Paljon on kyselty mitä kukin tykkää syödä, mutta minäpä esitän nyt täsmäkysymyksen: Miten paljon mielikuva ruuasta vaikuttaa makuun?
Jätätkö ruokaa syömättä maistamatta? Inhottaako ruuan alkuperä? Kuinka paljon edes mietit tai tutkit mistä ruoka on lautasellesi tullut? Laitatko kaikkea uteliaasti suuhun ja teet arvioinnin vasta sitten? Syötkö kuinkakin paljon erilaista ruokaa eripaikoissa? Söisitkö yleisesti omasta mielestäsi pahaa ruokaa huippukokin valmistamana? Voisitko myöntää aivoillesi, että muistot tarhasta ja koulusta ovat täysin eriäviä laadukkaaseen ateriaan, vaikka saman nimistä ruokaa olisikin?
Tuhlaatko mielelläsi enemmän rahaa ruokaan, jotta se vain näyttäisi paremmalta? Kuinka paljon heität ruokaa roskiin? Oletko utelias selvittämään jospa vaikkapa inhoamastasi parsakaalista voisikin saada jotain hyvää aikaiseksi? Otatko ruuan leikkimielisenä haasteena vai tyydytkö vetämään samoja ruokia tiuhaan? Mitä pystyt laittamaan pakastimeen ja syömään sen jälkeen? Heitätkö kaiken pois välittömästi, kun parasta ennen päivä on umpeutunut? Unohtuuko kaappeihin vuosia vanhoja ruokia? Maistaisitko niitä vai onko tunne vanhentumisesta liian voimakas?
Vastailkaa sitten vertaillen mielikuvaa ja makua. Älkää myöskään unohtako koostumusta. Saa myös kertoa, jos nenä on tärkeässä roolissa maun tai mielikuvan luonnissa.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Tusina Immonen
10508 viestiä
|
#2 kirjoitettu
04.02.2005 19:30
Ei hirveästi paina. Pidänhän mämmistäkin, ja kaikki kyllä tietävät miltä se näyttää.. Yleensä omat kokkaukseni ovat muutenkin aika groteskin näköisiä, mutta silti niitä ilolla suuhuni lapioin.
Porssikeittokin kuuluu myöhemmällä iällä löydettyihin suosikkeihin. Ja smetanaa mukaan ni oikein tulee mukavan verisen oksennuksen omaista... Nam!
Zitru huomasi ettei oikein vastannut kysymykseen 19:30 04.02.2005
Eipä tuolla siis ruoan ulkonäöllä niin merkitystä ole. On sitä sen verran tullut opittua, että moni kakku päältä kaunis...
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#3 kirjoitettu
04.02.2005 20:17
wiren kirjoitti:
Pötkylä näyttää aika epäesteettiseltä ja vaimoni ei siitä syystä voi syödä sitä.
No tuo on kai ihan turvallistakin. Mutta olisi kiva kuulla naistenkin mielipiteitä asiasta. Sellainen sovinistinen kutina vaan, että estetiikka olisi siellä suunnassa arvostetunpaa.
Lapsena mielikuva oluen mausta oli jotain muuta kuin miltä kyseinen tuote sitten maistui ensimmäisellä maistokerralla. Luulin että se oli jotain hyvääkin kun sitä litkitään joka saaressa ja notkelmassa.
Sama! Pakkohan sen olla hyvää, kun sitä joka paikassa juodaan kuten kahviakin. Kummastakaan en erityisemmin pidä maun takia. Kahvista tosin mausteena vähän käytettynä ja oluesta alkoholina.
Sellainen tuli mieleen, että jos luulee juovansa vaikka limua ja lasissa onkin maitoa, niin tulee voimakas ällätysreaktio, kun se ei maistukaan sille mitä luuli saavansa, vaikkei se sitten maidoksi tajuttua enää pahaa olekaan.
Ja sit Zitrulle ja muille: Tarkotin mielikuvalla muutakin kuin pelkkää ulkonäköä. Esim muistot ja kaveripiirin kertomukset.
Olis kiva kuulla kaikkia kauhutarinoita tarhantädeistä, jotka pakkottivat syömään jotain.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
tinu
2833 viestiä
|
#4 kirjoitettu
04.02.2005 22:07
Kaikkea voi maistaa ja kuuluukin maistaa. Ruoan tekeminen on intohimoni (yksi niistä monista) joten harvoin mulle jää epäselväks mitä syön kun itse ruoat valmistan. Silloin harvoin kun muualla syön niin aina utelen että mitäs tässä onkaan. Äiteen kanssa hyvänä päivänä saatamme puhua parikin tuntia ruoan valmistuksesta. Onhan se ruoan hyvä ulkonäkö plussaa aina, mutta ei sitä opiskelijan kukkarolla valmisteta a la carte annoksia.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Nasaah
|
#5 kirjoitettu
05.02.2005 10:39
Totta kai mielikuva vaikuttaa paljon.
no joku hoppari vaan meinasi melkein muokata viestiä 10:39 05.02.2005...eipä kuitenkaan muokannut.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#6 kirjoitettu
05.02.2005 11:31
no joku hoppari vaan kirjoitti:
Totta kai mielikuva vaikuttaa paljon.
Missä määrin voi taistella mielikuviasi vastaan? Kenen vuoksi? Äidin mieliksi? Sukulaisten paineessa? Joku muu? Kuka?
Löytyykö halua vaihtaa ruokavaliota? Annatko järkytyksien vainota itseäsi?
Ja tärkeimpänä: Mitä siitä seuraa, että mielikuva vaikuttaa paljon?
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#7 kirjoitettu
05.02.2005 11:54
Iz kirjoitti:
ikävä myöntää mutta en syö mitään mikä näyttää pahalta...ehkä pitäs alkaa maistelee eri ruokia..
Jee. Haluan lisää ihmisiä ilmottautumaan! Entä jos olisit sokea?
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Kuusniemi
294 viestiä
|
#8 kirjoitettu
05.02.2005 12:11
Stocco kirjoitti:
Iz kirjoitti:
ikävä myöntää mutta en syö mitään mikä näyttää pahalta...ehkä pitäs alkaa maistelee eri ruokia..
Jee. Haluan lisää ihmisiä ilmottautumaan! Entä jos olisit sokea?
Sitten jää ainakin lipeäkala syömättä.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Stocco
13143 viestiä
|
#9 kirjoitettu
05.02.2005 12:21
ninomusics kirjoitti:
Sitten jää ainakin lipeäkala syömättä.
Saa toki kertoa enemmänkin! Siis miksi sitten jäisi syömättä?
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Kuusniemi
294 viestiä
|
#10 kirjoitettu
05.02.2005 12:34
Stocco kirjoitti:
ninomusics kirjoitti:
Sitten jää ainakin lipeäkala syömättä.
Saa toki kertoa enemmänkin! Siis miksi sitten jäisi syömättä?
Oletko koskaan haistanut kyseistä ruokaa?
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#11 kirjoitettu
05.02.2005 13:00
ninomusics kirjoitti:
Oletko koskaan haistanut kyseistä ruokaa?
Minä perustin tämän gallupin ja minä kysyn ja te koitatte vastata, jos kykenette! Haluan kuulla teidän mielipiteet! On se niin pirun vaikeaa nyhtää tietoa. Vastaan: Söin taas viime joulunakin sitä eikä se huonolle haissut. Itseasiassa herkulliselle. Se tosin johtuu osittain siitä, että olen syönyt aiemminkin ja tiedän, että maku tulee olemaan hyvä. Ensimmäiselläkään kerralla ei muistaakseni tullut mitään etovaa nenääni. Oliiveista en kuitenkaan maulta pidä, mutta voin silti syödä ruokaa, jossa niitä visuaalisesti on havaittavissa.
Eli mikä olikaan pointtisi? Joo arvaan, että tulee taas kysymys. Vastaan siis etukäteen itse: Lipeäkala tuoksahtaa epäilyttävälle, jos sattuu olemaan herkkä ihminen.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Kuusniemi
294 viestiä
|
#12 kirjoitettu
05.02.2005 14:29
Stocco kirjoitti:
ninomusics kirjoitti:
Oletko koskaan haistanut kyseistä ruokaa?
Minä perustin tämän gallupin ja minä kysyn ja te koitatte vastata, jos kykenette! Haluan kuulla teidän mielipiteet! On se niin pirun vaikeaa nyhtää tietoa. Vastaan: Söin taas viime joulunakin sitä eikä se huonolle haissut. Itseasiassa herkulliselle. Se tosin johtuu osittain siitä, että olen syönyt aiemminkin ja tiedän, että maku tulee olemaan hyvä. Ensimmäiselläkään kerralla ei muistaakseni tullut mitään etovaa nenääni. Oliiveista en kuitenkaan maulta pidä, mutta voin silti syödä ruokaa, jossa niitä visuaalisesti on havaittavissa.
Eli mikä olikaan pointtisi? Joo arvaan, että tulee taas kysymys. Vastaan siis etukäteen itse: Lipeäkala tuoksahtaa epäilyttävälle, jos sattuu olemaan herkkä ihminen.
Sinä senkin tosikko.
Itse lipeäkalaa valmistaneenakaan en kyseistä ruokalajista perusta. Se on mielestäni alusta loppuun asti kyseenalainen.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#13 kirjoitettu
05.02.2005 15:24
ninomusics kirjoitti:
Sinä senkin tosikko.
Itse lipeäkalaa valmistaneenakaan en kyseistä ruokalajista perusta. Se on mielestäni alusta loppuun asti kyseenalainen.
Voi kuule, minä olen kaukana tosikosta. Hyväksyn kyseenalaistamisesi. Ohan se vähän hassua et pitää myrkytää kala. Mut en mä raakanakaan söis ehkä.
Heittäkää nyt villeimmät ruokafantasianne tänne!
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#14 kirjoitettu
05.02.2005 15:48
Iz kirjoitti:
ikinä en ole syönyt esim katkarapua ja oliiveja mutta silti joka ruuasta noukin ne pois...kai se ulkonäkö sen tekee..mikä näyttää omituiselta ni sen kai sitte täytyy myös maistua...tiedän että olen väärässä mutta tavasta johon on tottunut ni ei pääse...
Oliivit näyttävät minusta ihan mielenkiintoisilta, mutta maku ei olekaan sitten hyvä. Näin päin siis minulla.
Tuo on tosiaan jännä, että kun on joku tapa jäänyt, niin siitä on vaikea päästä eroon varsinkaan, jos ei ole motivaatiota tai ei edes tule ajatelleeksi asiaa. Ruualla ei nyt kovin paljon ole tunteita, joten sitä voi syrjiä miten haluaa, mutta tästä päästään hyvin selkeästi siihen tosiseikkaan, että ihmiset jumittavat aina omissa toimintamalleissaan. Ja näin ollen esimerkiksi rasismia on vaikea kitkeä pois muuten kuin aivan vauvasta lähtien.
Vaikka ruualla ei ole tunteita, niin sen valmistaneella henkilöllö voi kappas vaan olla. Miten toimia tilanteissa, joissa läheinen henkilö, jota haluaisi miellyttää, on tehnytkin iljettävää ruokaa eikä hän sitä olleenkaan edes itse huomaa. Vaikeampi tilanne saattaa jopa olla, kun on tuntemattomampi kokki, jota ei haluaisi loukata hienosta lopputuloksesta, jossa vain jokin itseä kummasti häiritsevä asia klikkaa. Ruoka on kuitenkin ihmistenkin jokapäiväinen asia, joten sen on pakko olla tärkeä sosiaalinen vaikuttaja. Vaikkemme enää salistakaan ruokaamme, joudumme silti helposti vaikeisiin tilanteisiin erilaisten mielikuviemme ja myös makunystyröiden takia. Kulttuureja löytyy kulttuurienkin sisältä lukemattomia.
Eläimillä tosin on tunteet ja niitä syödään, mutta se onkin sitten ihan toisten viestiketjujen asia.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Haava
Jumalan nyrkki 43152 viestiä Ylläpitäjä
|
#15 kirjoitettu
06.02.2005 18:35
Stocco kirjoitti:
Paljon on kyselty mitä kukin tykkää syödä, mutta minäpä esitän nyt täsmäkysymyksen: Miten paljon mielikuva ruuasta vaikuttaa makuun?
Hankala mitata, mutta erittäin paljon. Aina.
Tuhlaatko mielelläsi enemmän rahaa ruokaan, jotta se vain näyttäisi paremmalta?
Sekä näyttävyys, ympäristä että ruokaseura vaikuttavat minusta käytännössä siten, että ruoka maistuu paremmalta. On hyvin vaikea erottaa toisitaa sitä oikeaa makua ja sen tilanteen tuomaa etua. Vastaus kysymykseen on kyllä.
Kuinka paljon heität ruokaa roskiin?
Mahdollisimman vähän. Kasvatuksesta on jäänyt sellainen fiilis, että ruokaa ei saa haaskata.
Heitätkö kaiken pois välittömästi, kun parasta ennen päivä on umpeutunut? Unohtuuko kaappeihin vuosia vanhoja ruokia? Maistaisitko niitä vai onko tunne vanhentumisesta liian voimakas?
Pitää tietää mikä säilyy hyvin parasta ennen päivän jälkeen ja mikä ei. Esim. monet kalaruuat ovat usein jo poisheitettävien listalla miltei heti päiväyksen mentyä, kun taas toiset aineet kestävät vuosia hyvinä päiväyksen jälkeen.
Vastailkaa sitten vertaillen mielikuvaa ja makua. Älkää myöskään unohtako koostumusta. Saa myös kertoa, jos nenä on tärkeässä roolissa maun tai mielikuvan luonnissa.
Käytännössä itse lasken makuun: Hajun, biologisen makuaiostin ja hajun. Noita ei kuitenkaan käytännössä voi mitenkään erottaa toisistaan.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Stocco
13143 viestiä
|
#16 kirjoitettu
08.02.2005 16:33
Haava kirjoitti:
Hankala mitata, mutta erittäin paljon. Aina.
Ihan oma arvio kelpaa Jänskää, että se aina vaikuttaa meidän Haavaseen, joka elää symboolimaailmassa.
Sekä näyttävyys, ympäristä että ruokaseura vaikuttavat minusta käytännössä siten, että ruoka maistuu paremmalta. On hyvin vaikea erottaa toisitaa sitä oikeaa makua ja sen tilanteen tuomaa etua. Vastaus kysymykseen on kyllä.
Jaah. Vaikka onkin todella masentavaa syödä yksin koulun ruokalassa, niin ei se ole omaa makuaistimustani muuttanut. Riippuu tosin mitä liittää mihinkin informaationimikkeeseen.
Mahdollisimman vähän. Kasvatuksesta on jäänyt sellainen fiilis, että ruokaa ei saa haaskata.
Hienoa! Mutta tuntuu jotenkin olevan katoavaa kansanperinnettä. Olenko ihan väärässä?
Pitää tietää mikä säilyy hyvin parasta ennen päivän jälkeen ja mikä ei. Esim. monet kalaruuat ovat usein jo poisheitettävien listalla miltei heti päiväyksen mentyä, kun taas toiset aineet kestävät vuosia hyvinä päiväyksen jälkeen.
Tuosta kannattaa jokaisen ottaa vinkkiä. Ei kannata itseään myrkyttää, mutta kuivahtanut leivänkannikka ei sinua tapa.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Janna-
|
#17 kirjoitettu
11.02.2005 08:38
Jos ruoka on hirveen näköstä niin aika usein epäluulot voittaa ja ruoka jää maistamatta.. et kyllä se ruuan näkö vaikuttaa voiko sitä syödä.. varsinkin koulussa
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#18 kirjoitettu
11.02.2005 15:36
Fezz kirjoitti:
Itse punnitsen ruokia enemmänkin ravitsevuus - maku akselilla. Ihan siis sillä ajatuksella että mieluummin luovun siitä syömiseen menevästä pienestä nautinnon hetkestä ja voin hyvin seuraavat 4 tuntia kun että nautin sen pienen hetken ja olen sitten väsynyt ja kiukkuinen seuraavat 4 tuntia.
Tuolla tavalle esitettynä tuo on kyllä aika nerokasta. Tuntuu jopa sangen typerältä tuossa valossa mennä kalliiseen ravintolaan nauttimaan atmösfääristä ja potea vatsanväänteitä sen jälkeen ja käydä sitten laihduttamassa kivuliaasti liiat läskit pois. Samahan se on kyllä ihan sen juomisenkin kanssa. Vaihtelu pitää virkeänä myös.
Makuaisti myöskin tottuu nopeasti noihin terveydellisiin ruokiin ja näin ollen sitten nautinto on suurempi kun syömisestä nauttivat sekä makuaisti, elimistö että omatunto.
Olen itse kanssa samaa mieltä, että makuaisti tottuu siihen mitä syö, sillä miten muuten maailmassa olisi niin erilaisia makumieltymylksiä. Kaikilla ei näin kuitenkaan välttämättä varmaankaan ole.
Herkkuja syödessäni on usein hieman tyhmä olo kun tietää ettei tämän syömisestä ole käytännössä muuta kuin haittaa.
Aivan totta. Mut silti joskus tulee kauhea herkkupeppufiilinki päälle.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#19 kirjoitettu
11.02.2005 15:55
eLsKu kirjoitti:
Meille se jo tuolla kokki koulussa opetettiin.
Sinne sitten vain kaikki. Outoa muuten miten vähän koulussa opetetaan ravitsemuksesta, vaikka se kuuluukin jokaisen jokapäiväiseen touhuun (toivottavasti) ja pitemmän päälle väärin suoritettuna siinä esiintyneet virheet kertaantuvat.
Mutta onpa suuri vika myös vanhemmissa, mutta mistäs hekään mitään tietäisivät, joten liikalihavan Suomen pistän koulutusjärjestelmän syyksi.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#20 kirjoitettu
12.02.2005 11:57
Fezz kirjoitti:
Kyllä tiedetään vaan kaikenmaailman Bangladeshin vuotuiset sademäärät ja muut tärkeät asiat mutta hyvin harva tietää miten omaa elimistöä käytetään ja tankataan niin että se toimii moitteettomasti ja tehokkaasti. Ihan turhaan toimii suurin osa ihmisistä lähes koko ajan vajaalla teholla.
Vaikka ihmiset tietävät missä sataa enemmän ja missä sattuu maanjäristyksiä ja missä ei niin silti he toimivat vajaalla teholla Mutta juuh. Olisihan se hyvä, että ruokaoppiakin olisi enemmän. Tieto sentään antaa mahdollisuuden valintaan, mikä on parasta elämässä.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Stocco
13143 viestiä
|
#21 kirjoitettu
12.02.2005 12:06
silvery kirjoitti:
Kyllä se mielikuva vaikuttaa erittäin paljon.
Mutta silti:
ajatelkaas miltä maistuisi maidon ja appelsiinituoremehun sekoitus. Te alatte heti yökkäilemään että "Hyi, se maitohan juoksettuu!" mutta minäpäs kerran heitin tuon ajatuksen pois mielestäni ja kappas miten hyvää maidon ja appelsiinimehun sekoitus onkaan.
(Toisaalta taas... Maito&Jaffa yhdistelmä on vielä parempaa )
Hämmästyttävää! Tuossa on jo kunnon meininki Maitoa ja jaffaa... :O Riisimurot ja sprite on hyvä yhdistelmä, mutta kaakao ja piimä pahaa.
En yökkää, mut en nyt saanu hirveitä kiksejä vielä mennä kokeilemaankaan.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
Haava
Jumalan nyrkki 43152 viestiä Ylläpitäjä
|
#22 kirjoitettu
14.02.2005 18:19
Fezz kirjoitti:
Jeh, aika harva laittaa autoonsakaan sellasta bensaa mistä tietää etukäteen että se saa auton piereskelemään,röyhtäilemään, närästämään ja hyytymään parin kilometrin ajelun jälkeen
Mutta silti aika moni syö sellaista ruokaa joka saa välittömästi aikaan hyvän olon ja vähemmän hyvän olon pitkällä tähtäimellä. Ihan perus ihmisen psykologiaa muuten yleisemminkin.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|
|
Stocco
13143 viestiä
|
#23 kirjoitettu
16.02.2005 09:15
Haava kirjoitti:
Mutta silti aika moni syö sellaista ruokaa joka saa välittömästi aikaan hyvän olon ja vähemmän hyvän olon pitkällä tähtäimellä. Ihan perus ihmisen psykologiaa muuten yleisemminkin.
Ihminen on tyhmä! Mulle kaikki heti -malli on sanonko mistä.
|
^ |
Vastaa
Lainaa
|