Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja viininvalmistajat!

Wolfborn
Wolfborn

#1 kirjoitettu 22.03.2003 20:43

vaikka olenkin kotiviinin tekoa harrastanut jo muutaman vuoden, en ole koskaan pysäyttänyt käymistä ennenaikojaan. Onko suotavaa tehdä näin? On nimittäin rahat vähissä iltaa varten *g* heh... Jääkö viiniin hiivan makua? Kirkastuahan se ei kyllä enää kerkeä, mutta meissä jokaisessa asuva pikkualkoholisti ei varmaankaan siitä perustaisi

Viini on siis punkkua ja on käynyt osapuilleen 13 vuorokautta. Ohjeessa mainitaan 10vrk, mutta lisäsin sokeria, joten käyminen pitkittyy. Eilen se ainakin vielä porisi, vaikkakin verkkaisesti.

Illaksi bläkkis-juhlat sen kera, jos uskaltaudun sen pysäyttämään. \m/
Wolfborn informoi viinistään 20:47 22.03.2003

^ Vastaa Lainaa

JayLab
JayLab

#2 kirjoitettu 22.03.2003 23:33

Siis kotiviiniin EI jää hiivan makua, jos sen antaa käydä loppuun saakka eli kunnes ominaispaino on -7 ja lapotaan puhtaaseen käymisastiaan ilman pohjasakkaa!(14-30vrk). Tämän jälkeen lisätään käymisen estoaineet ja annetaan olla(1vk). Lapotaan taas uuteen astiaan ja lisätään kirkasteaineet ja ravistetaan esim. siten, että sormea pidetään kannen vesilukkoaukon päällä ja kun sormen irroittaa niin sihahdusta ei saa kuulua. Tätä voi tehdä muutamana päivänä muutaman kerran päivässä. Tämän jälkeen annetaan astian olla rauhassa noin pari viikkoa. Kun hiilihappo on kokonaan poistunut viinistä(eli vielä voi ravistella jos tarvetta on) , lapotaan se toiseen astiaan. Viini kannattaa jälkimakeuttaa tämän jälkeen. Eri viinityypeissä on makeusasteita jotka on luokiteltu ominaispainon tilavuusprosentin mukaan suurinpiirtein näin:
Punaviini -5 - 0
Valkoviini -2 - +5
Viini voidaan makeuttaa lisäämällä 2.5gr sokeria litraa kohti, tällöin sokeripitoisuus kohoaa yhden asteen.
Tämän jälkeen viini annetaan olla vielä viikon tai pari astiassa ja sitten viinin voi pullottaa.

Itse olen maistellut viiniä miltei joka vaiheessa, jotta tiedän missä mennään. Puhtaus on tärkeintä ja kakkosena maltti. Tällä ohjeella suurinpiirtein itse olen tehnyt maistuvaa viiniä ja olen kehdannut tarjota sitä jopa muillekin. Maku paranee jos sen malttaa antaa olla muutaman kuukauden.

JayLab muokkasi viestiä 23:35 22.03.2003
Edellisestä satsistani on jo vuosi ja sitä on vielä muutama pullo jäljellä(omenaviiniä kaverin omenoista). Täytyypä hakea kellarista ja maistella vuosikertaviiniä! Sitten kun taas on viitseliäisyyttä täytyy kokeilla punkkua esim mustaherukoista.

^ Vastaa Lainaa

Wolfborn
Wolfborn

#3 kirjoitettu 23.03.2003 04:20

Kiitoksia kommenteista...

Lisäsin kilon sokeria jo aloitusvaiheessa, olen huomannut että n. 25 litraa kohti tämä on sopiva määrä, jos pitää puolimakeasta. Käymisaika pitenee muutamalla päivällä. Minulla ei ole malttia käyttää kuukausia valmistukseen, joten teen ns. pikasatseja Ihan tarpeeksi hyvää siitä on aina tullu, kun antaa vaan kirkastua. Käymisen pysäyttäminen jätti tänään viinin hieman liian makeaksi, mutta hiiva ei maistunut kyllä yhtään tavallista enempää (eli varsin vähän).

Täytyy joskus kokeilla ihan hedelmistä/marjoista asti valmistamista. Olis hallus yks kuulemma tosi hyvä reseptikin... Ehkä ensi syksynä. Silloin täytyy pitää tuo maltti mukana, että saa oikeasti vähän parempaa siitä...

Oikean tammitynnyrinkin vois joskus hankkia kun pitäisi oman etunsa mukaan äänestää kokoomusta, mutta ei silti ihan viitsi.

Wolfborn korjasi nolon kännivirheen. Humalatilassa ei tule koskaan kirjoittaa... soo soo! 04:22 23.03.2003

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu