Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 

< Edellinen 1 2 3

Kirjoittaja Yleinen Viini-topic.

har
har
7706 viestiä

#81 kirjoitettu 25.03.2010 21:07

Haava kirjoitti:
har kirjoitti:
Aikoinaan lemppariviinini oli Egri Bikaver.


Mikä niistä? Nimi löytyy joka toisen unkarilaisen punaviinipullon kyljestä.

Nykyään sitä ei taida olla Alkossa.


Joo. Tarkistin. Eipä ole yhtään niistä alkossa joo.




No se on kyllä aivan yksi tietty punaviinityyppi, jota tuotetaan Egerin alueella.

Oikeastaan se lakkasi olemasta lempimerkki kun näin minkälaisissa kanistereissa se lähtee Egerin kaupungin rautatieasemalta eteenpäin.

Olihan siellä sellaisia hienoja viinikellareita ja vuosikertaviinimyymälöitäkin.

Mutta kun kioskeistakin sai hyvää päärynä- ja persikkapalinkaa...

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#82 kirjoitettu 25.03.2010 21:13 Muok:25.03.2010 21:17

har kirjoitti:

No se on kyllä aivan yksi tietty punaviinityyppi, jota tuotetaan Egerin alueella.


Ei siltä näyttänyt kun unkarissä kävin. Oikeasti joka toisessa punaviini pullossa luki Egri Bikaver. Samoin ravintoloiden listoilla.

^ Vastaa Lainaa

har
har
7706 viestiä

#83 kirjoitettu 25.03.2010 21:19

Haava kirjoitti:
har kirjoitti:

No se on kyllä aivan yksi tietty punaviinityyppi, jota tuotetaan Egerin alueella.


Ei siltä näyttänyt kun unkarissä kävin. Oikeasti joka toisessa punaviini pullossa luki Egri Bikaver. Samoin ravintoloiden listoilla.



Egerin alua taitaa olla tärkein viinialue Unkarissa. Nimi tarkoittaa "Egerin häränveri". Toiseksi tärkein alua taitaa olla Tokaj.

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#84 kirjoitettu 25.03.2010 22:04

har kirjoitti:

Egerin alua taitaa olla tärkein viinialue Unkarissa. Nimi tarkoittaa "Egerin häränveri". Toiseksi tärkein alua taitaa olla Tokaj.


Tärkeyksitä en tiedä, mutta muuten joo.

^ Vastaa Lainaa

har
har
7706 viestiä

#85 kirjoitettu 27.03.2010 16:11

Haava kirjoitti:
har kirjoitti:

Egerin alua taitaa olla tärkein viinialue Unkarissa. Nimi tarkoittaa "Egerin häränveri". Toiseksi tärkein alua taitaa olla Tokaj.


Tärkeyksitä en tiedä, mutta muuten joo.




Joo Tokajista tulee enempi valkoviinejä.
Ja tätä maailman parasta jälkiruokaviiniä: Tokaj Aszu! Sitä tehdään pakastuneista ja homehtuneista rypäleistä. Puttonous-numeromäärä pullon kaulassa kertoo kuinka monta "ämpärillistä" näitä pilaantuneita rypäleitä on per käymisastia.
Hinta kertyy myös noiden epäkuranttien hedelmien määrän mukaan. Eli mitä isompi numero, sen kalliimpi juoma.

Aikoinaan tuo kolmen puttonoun Aszu-puteli oli yhdessä rakkaussuhteessa varsinainen sukupuolisen iloittelun primus-motor. Käytiin sen vuoksi Unkarissakin mutka!

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#86 kirjoitettu 27.03.2010 18:32

har kirjoitti:

Puttonous-numeromäärä pullon kaulassa kertoo kuinka monta "ämpärillistä" näitä pilaantuneita rypäleitä on per käymisastia.
Hinta kertyy myös noiden epäkuranttien hedelmien määrän mukaan. Eli mitä isompi numero, sen kalliimpi juoma.


Joo. hassua on se, että juuri ne kolmen puttonin Tokaijit (ne helvimmat) ovat niitä parhaan makuisia. Ihan systemaattisesti. Toki makuasia mistä kukin tykkää.

^ Vastaa Lainaa

har
har
7706 viestiä

#87 kirjoitettu 28.03.2010 00:46

Haava kirjoitti:
har kirjoitti:

Puttonous-numeromäärä pullon kaulassa kertoo kuinka monta "ämpärillistä" näitä pilaantuneita rypäleitä on per käymisastia.
Hinta kertyy myös noiden epäkuranttien hedelmien määrän mukaan. Eli mitä isompi numero, sen kalliimpi juoma.


Joo. hassua on se, että juuri ne kolmen puttonin Tokaijit (ne helvimmat) ovat niitä parhaan makuisia. Ihan systemaattisesti. Toki makuasia mistä kukin tykkää.



Joo. Kyllä se homeisuus puskee läpi noissa isommissa numeroissa. Sitten on vielä se halvempi Tokaj Szamorodni , jossa sitten taas ei ole ryhtiä. Saksalaiset ja romanialaiset tekee kanssa tuommoista makeaa myöhäis-harvest-viiniä. En muista myyntinimiä.

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#88 kirjoitettu 28.03.2010 13:09

har kirjoitti:

Joo. Kyllä se homeisuus puskee läpi noissa isommissa numeroissa.


Ei sekään ole se ongelma vaan se, että ne isot puttoni määräiset ovat liian makeita omaan makuuni. Tykkään noista vähemmän makeista itse. Jälkiruuankin kanssa se 3 puttonia on juuri hyvä mitä olen niitä makeuksia maistellut.

^ Vastaa Lainaa

har
har
7706 viestiä

#89 kirjoitettu 30.03.2010 01:28

Haava kirjoitti:
har kirjoitti:

Joo. Kyllä se homeisuus puskee läpi noissa isommissa numeroissa.


Ei sekään ole se ongelma vaan se, että ne isot puttoni määräiset ovat liian makeita omaan makuuni. Tykkään noista vähemmän makeista itse. Jälkiruuankin kanssa se 3 puttonia on juuri hyvä mitä olen niitä makeuksia maistellut.




Voidaanko muuten näitä Doriksia, Valdemareja ja Jormia.. ja makeita maustettuja viinejä tai esanssisekoituksia pitää edes viineinä?

^ Vastaa Lainaa

Epoche
Epoche
5248 viestiä

#90 kirjoitettu 30.03.2010 03:33

har kirjoitti:
Haava kirjoitti:
har kirjoitti:

Joo. Kyllä se homeisuus puskee läpi noissa isommissa numeroissa.


Ei sekään ole se ongelma vaan se, että ne isot puttoni määräiset ovat liian makeita omaan makuuni. Tykkään noista vähemmän makeista itse. Jälkiruuankin kanssa se 3 puttonia on juuri hyvä mitä olen niitä makeuksia maistellut.




Voidaanko muuten näitä Doriksia, Valdemareja ja Jormia.. ja makeita maustettuja viinejä tai esanssisekoituksia pitää edes viineinä?


Mielestäni ei, anteeksi puskemiseni keskelle juttuanne..

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#91 kirjoitettu 30.03.2010 07:53

har kirjoitti:

Voidaanko muuten näitä Doriksia, Valdemareja ja Jormia.. ja makeita maustettuja viinejä tai esanssisekoituksia pitää edes viineinä?


E♦i. Viini on viinirypäleistä käyttämällä tehty juoma. Piste.

^ Vastaa Lainaa

Teemujazz
Teemujazz
806 viestiä

#92 kirjoitettu 30.03.2010 09:55

JP Chenet on aina laatua, mutta jos pennissä haluaa venyttää niin sitä pullollinen Virossa maksaa n. 3,48 EUR.

^ Vastaa Lainaa

har
har
7706 viestiä

#93 kirjoitettu 31.03.2010 22:52

Haava kirjoitti:
har kirjoitti:

Voidaanko muuten näitä Doriksia, Valdemareja ja Jormia.. ja makeita maustettuja viinejä tai esanssisekoituksia pitää edes viineinä?


E♦i. Viini on viinirypäleistä käyttämällä tehty juoma. Piste.



Kyllä näin. Ja kotiviini on kotiviiniä.

Suomalainen tilaviini herukoista ja mansikoista tai variksenmarjoista on ihan eri asia.
Ei ole perinteitä, eikä voida maistella eri vuosikertoja..
Vähän niinkuin lihaliimalla liimattu paistinpala ei ole paistinpala?

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#94 kirjoitettu 01.04.2010 08:30

har kirjoitti:

Vähän niinkuin lihaliimalla liimattu paistinpala ei ole paistinpala?


Ei ole. Hyvää se voi olla kuten hedelmäviinikin, mutta ennekaikkea se ei ole sama asia.

^ Vastaa Lainaa

juhatheman
juhatheman
48 viestiä

#95 kirjoitettu 01.04.2010 12:37

Alkoholin juominen on YLIARVOSTETTUA!!!!!!!!!!!!!1

^ Vastaa Lainaa

Haava
Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#96 kirjoitettu 01.04.2010 13:26

Sunt1o kirjoitti:

Uusi keskustelunaihe: Viinin iän vaikutus sen makuun.


a) Jos se vanhenee siellä kotona pullossa ja ei ole erityisen laadukas viini, niin lopputulos on että se vaikuttaa se ikä hyvin negatiivisesti siihen makuun.

b) Jos sitten ihan tietoisesti kypsytetään tynnyreissä sitä viiniä ja siten vanhennetaan, niin kyllä ne tuppaavat täyteläistymään ja pyöristymään sinä vanhetessaan. Kyllä ne vanhemmat versiot viineistä ovat keskimäärin paremman makuisia minusta, mutta sekin on vähän että mitä siltä viiniltä hakee. Jos tarvitsee jonkun pirtsakan viinin jokun ruuan seuraksi johon se sopii, niin voipi olla huonokin asia se ikääntyminen.

^ Vastaa Lainaa

har
har
7706 viestiä

#97 kirjoitettu 01.04.2010 20:52

Haava kirjoitti:
Sunt1o kirjoitti:

Uusi keskustelunaihe: Viinin iän vaikutus sen makuun.


a) Jos se vanhenee siellä kotona pullossa ja ei ole erityisen laadukas viini, niin lopputulos on että se vaikuttaa se ikä hyvin negatiivisesti siihen makuun.

b) Jos sitten ihan tietoisesti kypsytetään tynnyreissä sitä viiniä ja siten vanhennetaan, niin kyllä ne tuppaavat täyteläistymään ja pyöristymään sinä vanhetessaan. Kyllä ne vanhemmat versiot viineistä ovat keskimäärin paremman makuisia minusta, mutta sekin on vähän että mitä siltä viiniltä hakee. Jos tarvitsee jonkun pirtsakan viinin jokun ruuan seuraksi johon se sopii, niin voipi olla huonokin asia se ikääntyminen.



Jos aukaisee hyvänkin viinin ja unohtaa sen kaappiin niin tuloksena ei ole kovinkaan hyvä makuelämys.

Olen joitakin kertoja päässyt juomaan erittäinkin arvokkaita viinejä. Mutta en ole varma riittääkö minulla asiantuntemus ja makuhermot arvioimaan kokonaisuutta. Itse asiassa kun yleensä näitä viinejä maistellaan ruoan kanssa niin pelkästään lisäämällä suolaa riittävästi ruokaan saadaan halvempikin viini maistumaan taivaalliselta.

^ Vastaa Lainaa

JaDubb
JaDubb
Tutkalla
1965 viestiä

#98 kirjoitettu 06.04.2010 14:54 Muok:06.04.2010 14:56

Viinit ovat kivoja. Niitä tulee nautiskeltua aina välistä, esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä sekä etenkin ruoan kanssa. Punaiset ja valkoiset menee yhtälailla. Kuohuvat toimivat myös ja shampanjoissa on monia herkkuja. Enemmän kyllä suosin edullisempia ostolaitoja, sillä sieltäkin löytyy aivan kuranttia tavaraa.

Punaisissa ei ole selkeitä suosikkeja, mutta valkoisissa rypälepuolelta Gewürztraminer (mm. Gentil ´Hugel´) ja Muscat (mm. Wolfberger) toimivat, maantieteellisellä puolella Chablis (mm. Petit Chablis Laroche). Punaisista nostaisin ehkä esiin Hewitsonin Miss Harryn, mutta tosiaan sillä puolella on uponnut yhtä lailla niin Tapas Tinto kuin Cono Suritkin.

Kuohuvissa materiaaleissa pääsääntö on, että kuivempi on parempi. J. P. Chenetin Brut toimii mielestäni jopa shampanjan tasoisesti, vaikka pullo ei olekaan hinnalla pilattu.

Viineistä en varsinaisesti mitään tiedä, mutta alan asiaa on mukava lukea, ja sitä onkin tarjolla viljalti. Parhaimmat viinituttavuudet (ja niiden prosentit) jäävät kyllä tehokkaasti päähän, mutta silti pyrin kokeilemaan jatkuvasti erilaisia viinejä.

^ Vastaa Lainaa

Epoche
Epoche
5248 viestiä

#99 kirjoitettu 12.06.2010 19:25

Päivän valinta on Canaletto Rosso Salento ja täytyy sanoa, että valinta osui aivan nappiin. Aivan täydellinen "janojuoma", sopii mahtavasti ilman ruokaa juotavaksi seuraviiniksi.

Tuoksu on hyvin neutraali ja vähäarominen, ei tyypillinen punaviinin pistävä - ennemminkin mehumainen.

Viilennettynä maku on hento, melkein vesimäinen - aivan aavistus kiprakoita mausteita väijyy juuri sopivan taka-alalla. Ei säikytä tottumatontakaan juojaa. Jälkimakua ei käytännössä ole. Hapettuminen voimistaa makua hieman, muttei muuta viinin perusolemusta.

Lämmetessään huoneenlämpöön (->siis liian lämpimäksi) maku jämäköityy vähän ja tiettyä pisteliäisyyttä alkaa löytyä, mutta se pysyy hyvin kontrollissa keveyden alla. Myös jälkimakua alkaa esiintymään selvemmin, mutta se pysyy hyvin johdonmukaisena viinin omaa makua mukaillen.

Parhaimmillaan aivan yksinään, en tarjoaisi ruuan kanssa.

4/5 zieguraa

^ Vastaa Lainaa

JM
JM
18460 viestiä

#100 kirjoitettu 12.06.2010 23:31

Kurvissamppa tuli taas ovelle jotain ölisemään sillä oli punkkupullo jonka tahto auki, no Marko avasi sen ja sitten me juotiin se ja todettiin että se oli ihan paskaa ja nakattiin kurvissamppa ulos.

(syy kohteluun= rasittavan humalassa toikkaroiva kleptomaani)

^ Vastaa Lainaa

< Edellinen 1 2 3

Vastaa Aloita uusi keskustelu